Omar Ali Saied Miftah
Permanent Lecturer
Qualification: Doctorate
Academic rank: Associate professor
Specialization: كيمياء حيوية - كيمياء
chemistry - Faculty of Science Alasaba
Publications
Preparation sodium salts of phenylalanine, glycine and alanine complexes by using K2PtCl6, Cu(NO3)2.3H2O, HgCl2 and ZnCl2
Master Thesis: Abstract
applications of complexes are very important in different sectors like the pharmaceutical industrial. So, this study aimed to preparation sodium salts of amino acids complexes by using K2PtCl6, Cu (NO3)2.3H2O, HgCl2 and ZnCl2 as a ligand reaction with the sodium salts of the following amino acids: glycine (glyH), L-alanine (alaH), L-phenylalanine (pheH). The following complexes were isolated: Na [Pt(gly)Cl4] .0.5C2H5OH, [Cu(ala)2].0.5C2H5OH, [Pt(ala)3Cl].C2H5OH.4H2O, [Pt(phe)2Cl2].0.5C2H5OH.1.5H2O, [Hg(phe)2].9H2O, [Zn(phe)2].C2H5OH. The isolated complexes have been characterized by their elemental analysis’s solubility, conductivity measurements, IR, electronic absorption and C13 NMR spectra.
Keywords: Metal complexes, Amino acids, Characterization.
الملخص:
تطبيقات المعقدات مهمة جد ا في مجاالت مختلفة مثل الصناعات الدوائية، عليه است هدفت هذه الدراسة تح ضير معقدات أمالح الصوديوم أمالح مع الليكاندات كتفاعالت K2PtCl6, Cu (NO3)2.3H2O, HgCl2 and ZnCl2 معقدات بواسطة الصوديوم لألحماض األميني ة التالية: الجاليسي ين (glyH(، L- أالنين (alaH(، L- فينيل أالنين )pheH). وت م الحصول على ست معقدات مختلفة: Na [Pt(gly)Cl4] .0.5C2H5OH, [Cu(ala)2].0.5C2H5OH, [Pt(ala)3Cl].C2H5OH.4H2O, [Pt(phe)2Cl2].0.5C2H5OH.1.5H2O, [Hg(phe)2].9H2O, [Zn(phe)2].C2H5OH تم تشخيص هذه المركبات عن طريق تحليل العناصر المكونة لها وايجاد نسبتها باإلضافة إلى استعمال الطرق الفيزيائ ية األتية: درجة االنصهار، الذائ ب ية، التوصيل الكهربائي لمحاليلها، واألطي اف تحت الحمراء والمرئية وفوق البنفسجية إلى الرنين المغناطيسي.
الكلمات المفتاحية: المعقدات، األحماض األمينية، التشخيص.
Afaf Mohamed Ali Almagtuf, Aisha Basher Ali Elmagtof, Omar Ali Saied Miftah, (10-2024), African Journal of Advanced Pure and Applied Sciences (AJAPAS): African Journal of Advanced Pure and Applied Sciences (AJAPAS),
The Use of Activated Carbon Prepared from Libyan Olive-Waste Cake for Dye Removal from Water.
Journal ArticleLibya is one of the largest countries in the olive oil production leading to generate massive amounts of olive-waste cakes during the manufacture process every year. Therefore, this experimental study aims to investigate the potential of olive-waste cake as a low-cost natural source for preparation activated carbon (AC). The solid olive oil mill residue was carbonized at 200 0C and chemically activated using two methods including Model I (25% Zncl2) and Model II (25% Zncl2 + 25% H2SO2) . To investigate the efficiency of prepared AC, decolourization of methylene blue founded in an aqueous solution was conducted. The effectiveness of this process was studied via key parameters effects such as contact time, pH, and AC dose. The achieved results showed that the decolourization using Model II was more than of Model I. The optimum values of pH, contact time, and AC dose were 5, 120 min, and 2.5 g/L respectively. At these conditions the maximum methylene blue removal was 75%. The results indicate that olive-waste cake has a potential in future water treatment applications due to its high adsorption capacity.
Omar Ali Saied Miftah, (12-2022), غريان: مجلة الجامعة بجامعة غريان, 24 (12), 295-305
تقدير تركيز فيتامين C في بعض عصائر الفاكهة الطازجة والمعلبة و تحديد نسبة اسهامها في سد الاحتياج اليومي من الفيتامين
مقال في مؤتمر علميالملخص: اجريت هذه الدراسة خلال الفترة من مارس الى يونيو 2020 واستهدفت تقدير محتوى بعض عصائر الفاكهة الطازجة والمعلبة من فيتامين C التي تم شرائها من السوق المحلي بمنطقة الاصابعة كذلك تم تسليط الضوء على الوظائف الفسيولوجية والاهمية الحيوية لفيتامين C. وقد أظهرت نتائج الدراسة التي اعتمدت على المعايرة مع محلول اليود أن محتوى بعض العصائر الطازجة من فيتامين C والتي تباع في السوق المحلي بمنطقة الاصابعة تراوح من73 .8 الي 32.4 مليجرام / 100مل ; اما العصائر المعلبة فتراوح من 8.17الي19.2 مليجرام / 100مل بالنسبة لمنتجات شركة جودي, في حين تراوح ما بين 8.7الى 21.1 مليجرام / 100مل لمنتجات شركة المروج و بلغ لمنتجات شركات اخرى ما بين 9الى 24 مليجرام / 100مل. تسهم العصائر المعلبة في توفير االحتياج اليومي من فيتامين C للتلاميذ في رياض االاطفال ومدارس التعليم االاساسي ومدارس التعليم الثانوي بنسب تراوحت من %20 الى %80 اما العصائر الطازجة فقد تراوح ً اسهامها في االاحتياج اليومي من فيتامين C للمتناولين لها مابين %20 - %63 بحسب WHO/FAO . عموما ً تناول وجبات غذائية تحتوي على حصص كافية من الخضروات و الفواكه او عصائرها يوميا تؤدي الي العديد من المتطلبات الغذائية المختلفة بالاضافة لفيتامين C.
عمر علي سعيد مفتاح، حنان جمعة علي العجمي، (11-2022)، جامعة مصراته: عدد خاص بالمؤتمر السنوي السادس حول نظريات و تطبيقات العلوم الاساسية و الحيوية .4 سبتمبر 2022، 84-89
تأثير دواء الكابوتين على مرضى غسيل الكلى
كتاباحمد فرج التومي عبد الرحمن، عمر علي سعيد مفتاح، (10-2022)، الاصابعة: مجلة القلم المبين،
Study of Physical and Chemical Properties for Natural Groundwater with Their Contamination in Asbi'ah-Libya.
Journal Articleم إجراء هذه الدراسة للتحقق من الجودة الفيزيائية والكيميائية للمياه الجوفية ودرجة تلوثها في منطقة الأصابعة الليبية.
تمت مقارنة النتائج المتحصل عليها مع معايير الجودة العالمية لمياه الشرب.
جمعت العينات من خمسة آبار مياه جوفية بمنطقة الأصابعة.
تم فحص العديد من المعايير بما في ذلك اللون، الطعم، الرائحة، الأس الهيدروجيني، المواد الصلبة الذائبة الكلية (TDS)، صلابة الكالسيوم والمغنيسيوم، الصلابة الكلية، الحديد، الفلورايد، الأمونيا، الفوسفات والكلوريد.
أظهرت النتائج أن المياه الجوفية في منطقة الدراسة كانت ضمن الحدود المسموح بها من منظمة الصحة العالمية.
على سبيل المثال، كانت القيم القصوى ل Fe، PO4، F، NH3، Cl هي (0.92، 0.16، 1.2، 0.05) مجم / لتر على التوالي.
من جهة أخرى، كان لبعض العينات تركيزات عالية قليلا بالنسبة TDS (590 ملجم / لتر (والعسر الكلي (702 ملجم/لتر).
تشترك معظم آبار المياه في التركيز العالي للعسر الكلي والذي قد يكون بسبب التكوينات الجيولوجية للأرض في منطقة الدراسة.
هذه التراكيز العالية تجعل طعم الماء غير مقبول وغير مستساغ وبالتالي قد لا يمكن استخدام هذه المياه كمياه للشرب.
Omar Ali Saied Miftah, (07-2022), International Science and Technology Journal: المجلة الدولية للعلوم والتقنية, 30 (1), 1-11
Lipase and Protease Production in Submerged and Solid State Fermentation by Candida rugosa using Olive Mills Wastes.
Conference paperTo study the ability of using olive oil industry wastes by yeast strain Candida. rugosa to grow in solid state fermentation for lipase and protease production. Lipase production in submerged fermentation of olive mill waste water. The enzymes production was ranged from 4.2 to 9.8 IU/g of lipase on the second day of fermentation period and from 21 to 64.5 IU/g of protease on the third day of fermentation period. The supplementation of the olive oil cake with yeast extract as a nitrogen source significantly increased the lipase (157%) and protease (49 %) production. The chemical composition of olive oil cake estimated before and after fermentation process, results shown that the nutritional value was improved to be use as animal feed. Submerged fermentation of olive mill waste water shown that the yeast C. rugosa could growth on undiluted sample, and to produce up to 220.1 U/ dm-3 of lipase in 1st day, lipase production was found to be promoted by the addition of tween 80. The highest lipolytic activity of 1667.5 IU dm-3 was achieved after 6 days of submerged cultivation in supplemented olive mill wastewater. The results indicated that olive mill waste water and olive oil cake seemed to provide necessary nutrients and physical support for the yeast to grow and produce enzymes. The fermentation of olive mills wastes could be a good technique to save our environment and produce a valuable thing by using harmful wastes.
Omar Ali Saied Miftah, (12-2021), بنغازي: جامعة بنغازي, 53-58
Enzymes production by solid state fermentation of olive oil cake.
Journal Article•olive oil cake as the basic nutrient source showed that it could be a good substrate for lipase and protease production in SSF by yeasts Candida rugosa, providing necessary nutrients and physical support for the yeast growth and enzyme production.
•Lipase and protease production could be further improved by careful selection and addition of various carbon and nitrogen sources.
•The fermentation of the olive cake by non-toxic food approved strain may improve the substrate value as animal feed.
Omar Ali Saied Miftah, (11-2021), الاصايعة: مجلة العلوم التقنية .المعهد العالي للعلوم والتقنيةالاصابعة, 4 (1), 40-52
تحسين وإثراء المحتوى البروتيني لفاتورة زيت الزيتون
مقال في مجلة علميةاحمد فرج التومي عبد الرحمن، عمر علي سعيد مفتاح، (09-2021)، نبي وليد: مجلة المنتدى الجامعي بني وليد، 0
2,6Diamin pyridine complexes with sodium salts of some amino acids : synthesis and chracterization
Journal Article0
Afaf Mohamed Ali Almagtuf, Aisha Basher Ali Elmagtof, Omar Ali Saied Miftah, (10-2018), المعهد العالي للعلوم والتقنية الأصابعة: مجلة العلوم التقنية, 2 (2018), 1-17
التلوث بالمعادن الثقيلة : تقدير محتوى اللحوم والأسماك والبيض من عنصري الرصاص والكادميوم
مقال في مجلة علمية0
عمر علي سعيد مفتاح، عفاف محمد علي المقطوف، أحمد فرج التومي، (07-2018)، Ajdabiya -libya: ICESD، 0 114-118
التلوث بالمعادن الثقيلة وتقدير محتوى اللحوم والاسماك من عنصري الكادميوم والرصاص
مقال في مؤتمر علمياحمد فرج التومي عبد الرحمن، عمر علي سعيد مفتاح، (06-2018)، جامعة اجدابيا: المؤتمر العلمي الخامس للبيئة والتنمية المستدامة،
Characterization of Household Solid Waste and Management in Tripoli City—Libya
Journal ArticleWaste stream characteristics must be understood to tackle waste management problem in Tripoli
city, Libya. It is recognized that information on both quantity and composition of generation waste
is important for the effective planning of household waste handling infrastructure. So, this study is
aimed to evaluating the generation, composition and density of household solid waste in Tripoli
city, Libya. The study is carried out according to the Annex 2.1 of: WHO 1996. It was conducted
during one week in summer, autumn and winter 2011/2012. The daily household solid waste
generation assessment has been carried out for 150 Libyan families where 947 people in three
main parts of Tripoli city have been chosen randomly. A questionnaire was prepared according to
Buenrostro et al. 2001 and Raje et al. 2001 using door-to-door surveying. The result showed that
the average of total generation quantity, daily generation rate, total volume and density were
1415 kg, 0.64 kg/person/day, 19.3 m3 and 74.4 kg/m3 respectively in Tripoli city. Household solid
waste contains 36.3% organic matter and 32.5% recyclable materials (glass, paper, plastic, met-
als). The total generation quantity, daily generation rate, total volume and density were in Tripoli
city agreed with those for African and Arabic countries. But the problem is that Tripoli suffers
from insufficient municipal solid waste management and lack of sanitary landfills
Omar Ali Saied Miftah, Walid A. S. Moftah1, Dragan Marković1, Omar A. S. Moftah2, Layth Nesseef2, (06-2016), https://www.researchgate.net/deref/http%3A%2F%2Fwww.scirp.org?_tp=eyJjb250ZXh0Ijp7ImZpcnN0UGFnZSI6InB1YmxpY2F0aW9uIiwicGFnZSI6InB1YmxpY2F0aW9uIn19: Open Journal of Ecology, 1 (6), 435-442
Lipase production by Yarrowia lipolytica using olive oil processing wastes as substrates
Journal ArticleIn this study, the solid and liquid wastes from the olive oil processing industry were evaluated as substrates for Yarrowia lipolytica growth with the aim of lipase production. Olive mill wastewater and olive oil cake seemed to provide the necessary nutrients and physical support for yeast growth and enzyme production. The highest lipolytic activity of 850 IU dm(3) was achieved after 4 days of submerged cultivation in supplemented olive mill wastewater. In addition, olive oil cake appeared to be a convenient substrate for lipase production under a solid-state fermentation mode. Lipase production was further improved by media supplementation and/or change in the physical settings of the experiment. However, the most significant improvement of lipase production under solid-state fermentation was achieved by an alkaline treatment of the substrate (more than 10-fold), when the amount of produced lipase reached up to approximate to 40 IU g(-1) of substrate.
Omar Ali Saied Miftah, OMAR A. S. MOFTAH1, SANJA Ž. GRBAVČIĆ2, WALID A. S. MOFTAH3, NEVENA D. LUKOVIĆ1, OLIVERA L. PRODANOVIĆ4#, SONJA M. JAKOVETIĆ1# and ZORICA D. KNEŽEVIĆ-JUGOVIĆ1*, (01-2013), صربيا: Journal of the Serbian Chemical Society,, 78 (6), 781-794
Adding value to the oil cake as a waste from oil processing industry: Production of lipase and Protease by Candida utilis in solid state fermentation
Journal ArticleOlive oil cake is a by-product from the olive oil processing industry and can be used for the lipase and protease production by Candida utilis in solid state fermentation. Different carbon and nitrogen sources were evaluated, and the results showed that the supplementation of the substrate with maltose and starch as carbon sources and yeast extract as a nitrogen source significantly increased the lipase production. The best results were obtained with maltose, whereas rather low lipase and protease activities were found with glucose and oleic acid. Response surface methodology and a five-level-three-factor central composite rotatable design were used to evaluate the effects of the initial moisture content, inoculum size and fermentation time on both lipase and protease activity levels. A lipase activity value of ≈25 U g(-1) and a protease activity value of 110 U g(-1) were obtained under the optimized fermentation conditions. An alkaline treatment of the substrate appeared to be efficient, leading to increases of 39% and 133% in the lipase and protease production, respectively. The results showed that the olive cake could be a good source for enzyme production by solid state fermentation.
Omar Ali Saied Miftah, (01-2012), jApplied Biochemistry and Biotechnology: ELSEVIER, 166 (2), 348-364